Onderbouw

Groep 1/2/3, Wilma en Carla

Wilma en Carla

Plattegrond voor de Dorpenderby

De onderbouw en de middenbouw hebben samen aan het project ruimte gewerkt. Voor de basisschool in Middelaar hebben we een plattegrond gemaakt van Sint Agatha. Deze plattegrond bieden we aan in de leskoffer die tijdens de opening van het voetveer Zeldenrust aan de school aangeboden wordt.

De leskoffer met inhoud staat klaar

Onze plattegrond met foto’s

We hebben eerst een wandeling gemaakt langs de belangrijkste plekken van het dorp. Daarna is de onderbouw vooral aan het werk gegaan over onze school. De middenbouw heeft gewerkt aan de Maasheggen, het klooster, het Heilig Hart beeld en jeugd en jongerenwerk Staagje. De onderbouw en middenbouw hebben samen een gymles gevolgd om de MFA te laten zien in een filmpje.

De kinderen zijn op zoek gegaan naar informatie die ze in hun presentatie konden gebruiken. Sommige kinderen kozen voor het maken van een muurposter en informatie vertellen, sommigen voor een toneeltje.

De kinderen van de onderbouw hebben zelf plannen gemaakt voor een rondleiding door de school, zelf de taken verdeeld en zelf bedacht wat ze wilden vertellen.

Het resultaat is prachtig. Met de app van Aurasma en door Sintagatha1 te volgen (follow), kun je de filmpjes openen door de app op de foto’s hieronder te richten te richten. We zijn trots op het resultaat! Als je camerakwaliteit niet zo goed is, kun je ook elke foto aanklikken – een grotere versie opent dan in een nieuw venster.

 

 

Piratenspeurtocht met groep 8

Wilt u als ouder/verzorger deze foto’s bekijken en/of downloaden op afdrukkwaliteit, bezoek dan ons fotoalbum Stamgroep Wilma/Annie 2014-2015 op onze fotopagina. Wachtwoord verkrijgbaar via school of mail naar de webmaster: l.houtvast@optimusonderwijs.nl

In de onderbouw werken we ook met plattegronden. We hebben onder andere plattegronden van ons eigen stamgroeplokaal getekend. Als afsluiting van het project hebben we groep 8 gevraagd om een speurtocht in en om de school uit te zetten.
Dat hebben ze heel leuk gedaan met een piratenthema. Op de piratenschatkaart stond de plattegrond van de school met een route die we moesten volgen. Best moeilijk, maar we hebben de schat gevonden! Bedankt, groep 8!

Oranje boven!

Wilt u als ouder/verzorger deze foto’s bekijken en/of downloaden op afdrukkwaliteit, bezoek dan ons fotoalbum Stamgroep Wilma/Annie 2014-2015 op onze fotopagina. Wachtwoord verkrijgbaar via school of mail naar de webmaster: l.houtvast@optimusonderwijs.nl

Tijdens ons thema ‘Tijd’ leren we veel over koningen en koninginnen… en ons eigen koningshuis. We werken natuurlijk veel met oranje en rood-wit-blauw!

Herfst

Wilt u als ouder/verzorger deze foto’s bekijken en/of downloaden op afdrukkwaliteit, bezoek dan ons fotoalbum Stamgroep Wilma/Annie 2014-2015 op onze fotopagina. Wachtwoord verkrijgbaar via school of mail naar de webmaster: l.houtvast@optimusonderwijs.nl

Wat kiekjes van het buiten spelen tijdens de eerste koude herfstdag:

Gezellig samen spelen.

Werkoverleg !

Papier scheppen

Wilt u als ouder/verzorger deze en alle andere foto’s bekijken en/of downloaden op afdrukkwaliteit, bezoek dan ons fotoalbum Papier scheppen ob-mb 2014 op onze fotopagina. Wachtwoord verkrijgbaar via school of mail naar de webmaster: l.houtvast@optimusonderwijs.nl

Tijdens het thema ‘Techniek’ hebben we zelf papier gemaakt. De kinderen van de middenbouw hielpen daarbij de kinderen van de onderbouw en dat dat ging heel erg goed!
We hebben eierdozen versnipperd en laten weken in water. Daarna met de mixer erdoor en toen konden we aan de slag! Een beetje papierpulp in een grote bak met water roeren en heel voorzichtig een laagje pulp op een speciale zeef scheppen. De zeef omkeren op een vilten lap en zo een paar laagjes stapelen. Het overtollige water eruit persen en dan voorzichtig de velletjes ophangen en laten drogen. Het ging hartstikke goed!
En wat waren we allemaal trots op de samenwerking tussen de midden- en onderbouwkinderen! De kinderen in de onderbouw vonden dat ze heel erg goed geholpen werden en de kinderen van de middenbouw vonden dat de onderbouwkinderen heel hard werkten.

Eierdoossnippers laten weken.

Voorzichtig scheppen.

Feestbeesten

Het was een feest om deze ‘feestbeesten’ te maken. De kinderen hebben zelf een plan en een ontwerp gemaakt en daarna de uitvoering. Wat zijn ze trots op het resultaat! Groetjes van alle feestbeesten uit de onderbouw.

Vlinders in de klas

In de onderbouw hebben we eitjes, rupsen en poppen in de klas van de Vlinderstichting. Wat geweldig om alles te verzorgen en van dichtbij te kunnen zien hoe de metamorfose van eitje tot vlinder zich voltrekt!

Het eerste stadium: eten, eten en nog eens eten.
Het enige wat de rups doet, is eten en groeien. Omdat hun vel niet mee kan groeien, vervellen rupsen zo’n vijf keer. Als de rupsen genoeg gegeten hebben, gaan ze zich verpoppen. Ze hechten zich met spinsel vast aan de bovenkant of aan de wanden van de kooi.

Het tweede stadium: de mysterieuze verpopping.
Na 1 of 2 dagen stilzitten of -hangen zal de rups zich definitief gaan verpoppen. De rupsenhuid barst open (vanaf de achterkant van de kop). Daaronder zit een gloednieuwe en sterke pophuid. Dit ‘vervellen’ gebeurt binnen enkele minuten. De pop is eerst nog zacht en kwetsbaar. Na een paar dagen is de pop uitgehard.

Het laatste stadium: afscheid van de koolwitjes.
Na ongeveer 1 week kruipen de grote koolwitjes uit de pop. De vlindervleugels zijn eerst nog nat en opgevouwen. De vlinders moeten hun vleugels eerst laten drogen voordat ze kunnen vliegen. Dan wordt het tijd om de vlinder vrij te laten!

Kwaliteitskaarten

In de onderbouw werken we heel veel met kwaliteitskaarten. Daar zijn we echt heel tevreden over. Kijk maar eens naar enkele moeilijke woorden hieronder. De kinderen weten wat ze betekenen en inhouden. Ze passen deze kwaliteiten zelfs al uit zichzelf goed toe in de groep! Da’s genieten voor een stamgroepleider!

Thema techniek

Tijdens het thema techniek hebben we gewerkt aan de hand van een verhaal over kabouters. De eerste week stonden huizen centraal, de tweede week karretjes en de derde week bruggen. We hebben gebouwd met met houten blokken, Lego, Knex, en Smartmax. Bij het bouwen leerden de kinderen allerlei bouwtechnieken toepassen, onder andere: metselen, verbindingen maken, deuren en ramen in een bouwwerk maken. Tevens leerden de kinderen de vormen benoemen van de blokken: bol, cilinder, kubus, balk en piramide.

Bruggen bouwen.

Hoe zien echte bruggen eruit?

Groep 3 bezoekt de bieb.

Alle kinderen van groep 3 waren uitgenodigd voor een bezoek aan de bibliotheek in Cuijk. De eerste leesboekjes stonden hierbij centraal. Maar er was ook aandacht voor informatieve boeken, versjesboeken, voorleesboeken en materialen zoals DVD’s en Cd-rom’s. Aan de hand van een speurtocht ontdekten de kinderen waar alles in de bibliotheek te vinden is.

 

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 10 MEIKlein Geluk opent tweede vestiging

  Peuterspeelzaal Klein Geluk heeft haar tweede vestiging geopend in Boekel.

 • GEPLAATST OP 18 MAARTOpening speelplaats

  Om 8.30 werd de speelplaats officieel geopend. Alle kinderen van de school, vele ouders, opa’s en oma’s en leerkrachten stonden buiten om samen met Burgemeester Hillenaar de speelplaats te openen. Na het openingswoordje hebben alle kinderen van de onderbouw een plantje gepland en er was taart voor iedereen. Heerlijk om
  lees verder …

 • GEPLAATST OP 16 MAARTOpening speelplaats

  Officiële opening maandagochtend 18 maart om 8.30. Er is ontzettend hard gewerkt om de speelplaats van de onderbouw om te toveren in een uitdagende en inspirerende speeltuin.In twee dagen tijd is o.a. een podium, een buitenwerkplek, een blotevoetenpad en een echte uitkijk met takel gerealiseerd. Ouders en leerkrachten hebben vandaag hard gewerkt
  lees verder …

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Jenaplanschool Lindekring

Liesmortel 19
5435 XH Sint Agatha

T: 0485-311611
E: dir.lindekring@optimusonderwijs.nl

Jenaplanschool Lindekring

Liesmortel 19
5435 XH Sint Agatha
BEL Jenaplanschool Lindekring MAIL Jenaplanschool Lindekring

VOLG Jenaplanschool Lindekring OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE